Дерете здраве на организма си и го тонизирайте. С помощта на билките не само можем да засилим имунитета, а оттам да се ускорят метаболитните процеси, но и да премахнем напълно вредните вещества от него.

1. Шипка – „ Царицата на билките ”
Шипката е мощен източник на витамин С. Доказано е, че плодовете на този храст съдържат много антиоксиданти, които помагат за детоксикацията на организма, намаляват холестерола и действат ефективно при висока кръвна захар.
Шипката се отразява благоприятно на стомаха и червата. Чаят от шипка в комбинация с касис спомага за пречистване на бъбреците.

[/userfiles/files/1%284%29.jpg]

2.Рой Бос 
Това е екзотично растение от семейство Бобови, чиято родина е Южна Африка. В превод от африкански „ рой бос ” означава „ червен храст ”. Днес чаят от рой бос е предпочитана напитка от много хора заради приятните си вкус и аромат. Той подсилва имунната система, използва се при главоболие, безсъние, алергии, както и като предпазно средство срещу стареене на кожата. Подпомага сърдечносъдовата и кръвоносна система, антиоксидант. Не съдържа кофеин, което го прави подходящ за деца, бременни и кърмачки.

[/userfiles/files/2%285%29.jpg]

3. Коприва
Чаят от коприва има мек и леко горчив вкус. Съдържанието на антиоксиданти в това растение е високо, което спомага за бързото елиминиране на свободни радикали от организма. Освен това в копривата има и високо съдържание на желязо и витамин С, които са отговорни за усвояването на желязото в организма. Ежедневната консумация на коприва помага при хронична преумора и анемия. Чаят е полезен за стомах, кръвоносна система, кожа и коса.

[/userfiles/files/3%287%29.jpg]

4. Глухарче ( листа или корен )
Едва ли някой от нас се е замислял за полезните свойства на глухарчето, което повечето хора приемат за ненужен плевел. Истината е, че то е лечебна билка с изразен детоксикиращ ефект. Листата на глухарчето са богат източник на бета-каротин, витамина А, витамин С, витамини от група В, витамини D, фибри, калий, желязо, калций, магнезий, цинк, фосфор и минерали. Едно от най-силните му действия е върху храносмилателната система, тъй като подпомага процеса на смилане и обработка на храната, създава оптимална среда за полезните чревни бактерии, подсилва имунитета, пречиства черния дроб, полезно е за бъбреците.

[/userfiles/files/4%284%29.jpg]

5. Лавандула
Лавандулата има анксиолитичен ефект, заради което е основна съставка в ароматерапията. Още древните римляни са използвали цветовете и, за да приготвят благоуханни вани. Днес е известно, че тези вани не само действат успокояващо, но и помагат за изчистването на организма отвън и отвътре, благоприятства нервната система. Приемана под формата на чай обаче, тя изкушава с чудесния си аромат.

[/userfiles/files/5%285%29.jpg]

6. Бял трън
Позната още като „ магарешки бодил ”, тази билка притежава уникална сила да предпазва черния дроб и жлъчката. Активното вещество в белия трън се нарича силимарин. То помага за възстановяването на увредените от алкохол и други токсини чернодробни клетки, стимулирайки синтеза на протеини, подобрява храносмилането.

[/userfiles/files/6%284%29.jpg]