Коронавирусната инфекция протича тежко при едва 5 процента от пациентите, настанени в болници. Заети са 4 на сто болничните легла и не се отчита натоварване на здравната система. Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова.

По думите на Сербезова 9 области в страната се намират в първия етап от четири за въвеждане на противоепидемични мерки. Те включват носене на маски в болнични и социални заведения, спазване на дистанция при струпване на много, работа от вкъщи при възможност и засилен сутрешен филтър в детските градини.

"Министерството на здравеопазването продължава да следи непрекъснато разпространението на Covid-19 в страната и при необходимост на достигане на високи нива на 14-дневна заболяемост и отчитане на тенденция за трайно завишаване на броя на заетите болнични легла и свързаното с това натоварване на болничната система, което към момента не отчитаме, но ако се отчете, има възможност да се въведат и други противоепидемични мерки, които са предвидени в националния оперативен план за справяне с пандемията от Covid-19", каза още Сербезова.