Световната здравна организация се обяви против идеята за издаване на документи, удостоверяващи имунитет срещу Covid-19. От СЗО предупредиха, че все още няма доказателства, че хората, които са се излекували от вируса и са изградили антитела, не могат да се разболеят повторно. 

Припомняме, че в някои държави назря идеята за подобен вид удостоверения, които да позволят на хората, изкарали коронавируса, да се завърнат на работа. Спорно е обаче дали по този начин няма да се създадат предпоставки за по-нататъшно разпространение на заразата.

От СЗО считат още, че следва да се проучи точността на тестовете за антитела. 

В рамките на скорошно проучване в Китай маймуни, който са се възстановили от Sars-Cov-2, са били изложени отново на вируса. Нито една от тях не се е заразила повторно.

"Това обаче не доказва нищо", коментира изследователят Фредерик Танджи. 

В Северна Корея вече има няколко случая на резаразяване на пациенти, излекувани от коронавируса.

Това обаче може да бъде обяснено по няколко начина, твърдят учените. Не е невъзможно тези пациенти да са се разболели повторно, но не е и сигурно, че именно това се е случило. По-вероятно е те да не са били напълно изчистени от вируса. За известно време той може да е останал в организма им като "хронична инфекция", без никакви симптоми. Това често се случва с херпеса, например, твърди Франсоа Балоу, който е директор на Института по генетика към University College в Лондон. 

Освен това, тестовете за наличие както на вируса, така и на антитела, все още не са усъвършенствани. На практика някои пациенти могат да дадат и фалшив отрицателен резултат.