Страните без ваксини са най-опасни за генериране на нови и по-опасни варианти на COVID-19. Това може да доведе до намаляване на ефективността на съществуващите лекарства, обявиха от Световната здравна организация.

И подчертаха, че това води до логичния извод, че държавите, които разполагат с големи запаси от ваксини, трябва да ги споделят с други страни.

"Много страни страдат от недостиг на ваксини, а държавите, които имат големи запаси не трябва да ги трупат в опит да ваксинират цялото си население. Това дори не е в техен интерес - интензивното разпространение на вируса в страни без ваксини увеличава вероятността да се появят по-трансмисивни и опасни варианти на инфекцията“, се казва в становището на организацията.

До момента по света са разпространени около 3 милиарда дози ваксини, но само 90 милиона от тях са стигнали до бедните държави чрез механизма COVAX. Около 60 страни са включени в този механизъм, но ваксинираните там са по-малко от 3%, информира РИА Новости.

СЗО напомни, че според техните планове до септември трябва да бъде ваксинирано поне 10% от световното население, а до средата на 2022 - 60 на сто от хората по света.