Имам съобщение за младите хора - вие не сте безсмъртни. Вирусът може да ви вкара в болница за седмици и дори да ви убие. Дори да не се разболеете, изборите, които правите, могат да направят разликата между живота и смъртта за друг човек.

Това заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесъс по отношение на разпространението на COVID-19 и отношението на младите към заразата.

Върпреки това експертът е радостен от факта, че младите хора разпространяват именно добрите послания, а не вируса.

Герейесъс подчерта, че макар старите хора да са в най-голям риск от заразата, младите също могат да бъдат засегнати от нея. Той отбеляза, че много от хоспитализираните случаи са именно млади хора и добави, че е нужна солидарност между поколенията, ако светът иска да се избави от вируса.

От СЗО заявиха, че възстановяването на епицентърът на COVID-19 - китайският град Ухан - от коронавируса дава на останалата част от света надежда в борбата с пандемията. По-рано стана ясно, че в Ухан за трети пореден ден не са били регистрирани никакви нови случаи на вируса

В Китай се наблюдават все по-малко нови случаи на вируса - найчесто свързани с чужденци. Епицентърът на заразата вече се измести от Азия в Европа, където смъртните случаи вече са повече, отколкото бяха регистрирани в Китай.

COVID-19 в числа