Пуешка супа приготвена в частна детска кухня в Плевен прати шест хлапета в болница, съобщават от здравното министерство. 

Сигналът за бактериална чревна инфекция в УМБАЛ "Д-р Г. Странски", гр. Плевен постъпва на 9 май.

С повръщане са хоспитализирани 6 деца, съответно на възраст от 0-4 г. – 5 и от 5-9 г. – 1 дете и 1 майка, след консумация на пуешка супа, приготвена от частна детска кухня.

Със Заповед на директора на РЗИ-Плевен е сформиран екип от инспекцията и от ОДБХ-Плевен за извършване на проверка и предприемане на необходимите противоепидемични мерки при взрив от хранително заболяване. Взети са проби от храната, проби от външна среда, от хоспитализираните лица и персонала от детската кухня за микробиологично изследване.

Епидемиологичното проучване продължава.

Във Варна пък епидемичен взрив от хранителна токсикоинфекция с причинител Салмонела гр. В, при който са заболели две лица от едно семейство със симптоми на повръщане, диария, температура, след консумация на храна в домашни условия, закупена от търговски обект в града.

Разпоредени са и предприети необходимите противоепидемични мерки. Заболелите лица, след проведено болнично лечение са изписани клинично здрави.

При друг епидемичен взрив от хранителна токсикоинфекция с причинител Салмонела гр. Д са заболели четири деца от едно семейство от с. Садово, община Аврен.

На заболелите деца е проведено болнично лечение и са изписани клинично здрави. Епидемичният взрив е овладян.

През изминалата седмица в страната са регистрирани общо 3 085 случая на остри заразни заболявания срещу 2 960 случая за предходната седмица. От тях 1 709 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 699 случая за предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 44,81 на 10 000 души срещу 44,55 на 10 000 души за предходната седмица.