На днешния ден отбелязваме Световния ден за борба със синдрома на Сьогрен, който от 2010 г. напомня за проблемите на пациентите с хроничното заболяване. Датата е избрана неслучайно, защото 23 юли е рожденият ден на шведския офталмолог д-р Хенрик Сьогрен, който първи идентифицира заболяването през 1933 г.

Синдромът на Сьогрен е хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат основно слъзните и слюнчените жлези. Протича с два главни симптома - сухота в очите и сухота в устата. Синдромът може да протече в комбинация с друго заболяване на съединителната тъкан. Вторичният синдром на Сьогрен се съчетава най-често с ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, системна склеродермия и др.

„Сьогрен" е второто по честота системно заболяване на съединителната тъкан след ревматоидния артрит. Жените боледуват 10 пъти по-често от мъжете. Обикновено възниква във възрастта между 30 и 50 г. Причината за заболяването не е изяснена.

Близо 4 млн. американци страдат от заболяването. Във Великобритания броят на заболелите е 2 млн. В България, както и при другите ревматологични заболявания, броят на хората със синдром на Сьогрен е неизвестен. Официални проучвания не са правени и не се планират такива от здравните институции.

При съмнения, потърсете незабавно ревматолог.