Всеки човек има по осем живота, защото може да спаси осем души. Това бе едно от посланията на изложбата „Да дариш живот”, открита днес в парка до лятното кино пред НДК в София. В нея са включени плакати, изработени от студенти в Нов български университет /НБУ/, които участват в информационната кампания в подкрепа на донорството "Да дариш живот".

Инициативата е по повод Европейския ден на донорството, който се отбелязва на 12 октомври.

„Идеята ми бе да покажа, че донорството не е смърт, а живот. И че всички имаме по осем живота, с които можем да спасим осем души”, каза Габриела Янчева,  чиято творба бе отличена с трето място.

„Важно е да разберем колко ценно е времето за хората, които очакват трансплантация. И да се опитаме да го спрем, защото за тях то изтича”, коментира класираната на второ място Мирела Андонова.

„Исках да погледна от позитивната страна на този проблем – даването на живот - и да се фокусирам върху нея, а не  върху негативната”, посочи Александра Попова с плакат номер 1 в конкурса.

„За първи път се сблъскваме с такава тема. Щастлива съм, че студентите я приеха присърце и направиха по повече от една работа”, каза доц. д-р Калина Христова, преподавател на студентите от бакалавърската програма „Визуални изкуства” в НБУ.

Наградените студентки

 По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, близо 1 200 души чакат трансплантация на органи. От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека,  52 от нов черен дроб,  41 от сърце, 18 от бял дроб, 10 от панкреас.

Общо 45 са трансплантациите на органи от трупни и живи донори за 2019 г. към този момент в България.

Всяка година броят на хората в листата на чакащите се увеличава, а броят на донорите намалява. Затова много пациенти, които имат нужда от орган, за да живеят, не успяват да го дочакат.

„Трансплантациите не могат да се случат без донори. Но близките на хората в мозъчна смърт трудно се съгласяват да дарят органите. Причините са различни – неразбиране, предразсъдъци, религиозни мотиви.  Затова е важно, че младите хора се ангажираха с тази кауза. И със своето изкуство дадоха художествен поглед върху проблема, който да достигне до обществото и да предизвика размисъл”, каза Росен Иванов, директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

„Данните сочат, че около 35% от пациентите в списъците на Европа не могат да дочакат трансплантация и умират. Други 35% остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани.

Важно е хората да знаят, че органите на един донор могат да спасят до 8 живота. Ако се прибавят и тъканите на пациента, броят може да достигне до 10“, посочи д-р Светослав Ценов.

„Трансплантацията на органи или тъкани понякога е единственият начин да бъде спасен живот. Затова трябва да ускорим темповете. Необходимост от трансплантация имат хора със сериозни здравни проблеми, като бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност, левкемия, травми и изгаряния. В списъците на чакащите са над 1000, но трябва да са поне 10 000“, заяви проф. д-р Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология и началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска”.

Информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“ стартира през  май 2019 г. с лекция пред студенти от НБУ. С тях се срещнаха проф. д-р Емил Паскалев, проф. д-р Вилиян Платиканов - Катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина в Медицински университет – Варна, и Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Експертите обсъдиха с младите хора постиженията на медицината в областта на трансплантологията и важността на даряването на органи. Тогава бе даден и старт на конкурса за най-добър художествен проект по темата за донорството.

Проектите на студентите, подредени пред НДК, могат да бъдат разгледани до 23 октомври.

Текст под челната снимка: Шефът на "Медицински надзор" Росен Иванов награждава Габриела Янчева