Вдигнахте ли телефона, за да се обадите на приятел за нещо важно, но в крайна сметка гледате видеоклипове онлайн достатъчно дълго, за да забравите защо вдигнахте телефона?

Експертите наричат ​​това карантинен мозък и го смятат за промяна в нашето познание по време на карантина. Заради непрекъснатата работа онлайн през месеците, излизането от това сложно състояние на духа, казват експертите, ще изисква известно съзнателно пренареждане.

Психолог обяснява, че в миналото изследванията и експериментите за социална изолация са показали влияние върху вземането на решения, има промени в личността, повишени нива на стрес и по-малко обработка на емоциите. COVID-19 донесе карантина и социално дистанциране, но ние сме социални същества и липсата на човешки контакт, заедно с много различен тип рутина между стените на дома, може да има дългосрочно въздействие върху когнитивните способности на човека.

Несигурността, непредсказуемостта и скуката са за съжаление едни от най-честите оплаквания, които хората са имали през последната година. Последните изследвания също твърдят, че отдалечаването от това, което е рутинно, е довело до загуба на „времеви знаци“. Например, идеята за свободен уикенд обикновено е почивка от тежък работен ден, но когато уикендът и делничният ден започват да изглеждат еднакви, това постепенно ви разсейва и нарушава способността ви да забелязвате различия дори в най-редовните дейности.

Карантинният мозък е психологическо влияние, което карантинният период е оказал върху мозъка, ума и емоционалното ви състояние. Събудете сънливия си мозък с няколко прости стъпки:

1. Започнете да се свързвате с хора, дори чрез Интернет.

2. Поддържайте добра физическа и психологическа хигиена.

3. Оставете малко време от деня за себе си.

4. Грижата за себе си трябва да бъде ваш приоритет.

5. Медитацията помага за успокояване на ума и нервите.

6. Потърсете помощ и изградете проактивно отношение, когато го направите.

7. Опитайте се да се приспособите към вашата предпандемична рутина.