Служебното правителство подготвят план, който да помогне на здравната ни система да се справи с евентуална четвърта вълна на COVID-19 наесен. Това стана ясно по време на брифинга за отчета дейността на служебното правителство.

Безспорно COVID-19 е проблемът, който прави тежка работата не само на здравния министър, но и на цялото правителство, посочи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

По думите му, лошите резултати на страната ни са вследствие на недоброто състояние на здравната ни система и лошото управление на кризата.

Ние сме последни по брой поставени ваксини в Европа, с малък брой направени PCR тестове,  първи по смъртност. Не заварихме нито едно серологично проучване, каза д-р Кацаров.

Той обясни, че първото нещо, което е направил след като е заел поста, е да промени логистиката и доставката на ваксини. „Дадохме възможност приоритетно да се ваксинират възрастни хора, тъй като ако за младите ваксините са възможност за пътуване и развитие  на бизнес, за възрастните са възможност за оцеляване”, обясни той.

И съобщи, че по време на служебното правителство над 400 000 души над 60-годишна възраст са се ваксинирали, което е почти колкото през целия период до момента.

„Ние бяхме една от първите държави в ЕС, която одобрим новите ваксинационни  сертификати. Също така има създадена работна група и до края на другата седмица ще публикуваме единен протокол за диагностика и лечение на COVID-19, какъвто не Беше напрАвен. В движение правим и информационна кампания, каквато също не беше направена досега”, посочи д-р Кацаров.

„Правим корекция в противоепидемичните мерки, много внимателно следейки за разпространението на вируса. Още тази седмица очакване страната ни да влезе в зелената зова според критериите на Европейската комисия”, допълни той.

По думите му, страната ни разполага с достатъчно препарати срещу коронавирус. Ваксини са осигурени за населението и за 2022 и 2023 г.

„Другата страна на работата, която свършихме, е да започнем промени в здравната система. Тя има пропуски. И без да има COVID-19, здравната ни система се нуждае от промяна. Въпросът не е само на пари, но и на организация”, каза здравният министър.

Той припомни също, че е постигнато съгласие с НЗОК и Българския лекарски съюз за промени в системата на здравеопазването и по този начин ще се подобри качеството на обслужване на гражданите.

„Ще създам нова дирекция за правата на пациента, каквато считам, че е задължително да има всяка министерство. Също така се работи по проекта за въздушната помощ, който е необходимо да бъде преработен изцяло. Но смятам, че ако запазим тези темпове, България ще има въздушна помощ до 2024 г.”, смята здравният министър.