Безплатни телефонни консултации със специалист за рак на маточната шийка стартира от 21-ви януари Националната пациентска организация.

Пациентски консултант ще предоставя на телефон 0800 14 515 информация за рака на маточната шийка, в това число за неговата превенция, различните видове профилактика, начините за проследяване, диагностициране и др.

Всички желаещи могат да зададат своите въпроси всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч.

В световен мащаб ракът на маточната шийка е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 и 45 години. В България честотата на заболяването показва трайна възходяща тенденция – през последните години заболяват 1100–1200 жени годишно, а смъртните случаи са между 300 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от РШМ и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Ракът на маточната шийка е сред малкото онкологични заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени и напълно излекувани при ранно диагностициране. Само около 40% от жените в България обаче успяват да бъдат диагностицирани в ранен стадий.

Рискът от развиване на заболяването може да бъде намален чрез редовни скринингови тестове за рак на маточната шийка, познаване на симптомите и навременно търсене на медицинска помощ, ако бъдат установени такива.