Ако обичате по-солено, това може да се окаже фатално за чревни бактерии, подпомагащи имунната система. Диетата с прекалено много сол, изглежда, ускорява развитието на автоимунни заболявания като например множествената склероза. Предупреждението идва от Експерименталния и клиничен изследователски център и Центъра за молекулярна медицина в Берлин, Германия.

Новото им проучване посочи натриевия хлорид като един от убийците на добри бактерии от вида лактобацилус, на които са богати киселото зеле, киселото мляко, сиренето и други ферментирали храни. Те предоставят защита, като пречат на мултирезистентни патогени да се размножават в червата.

Наскоро се установи, че колониите от приятелски бактерии съдействат и за намаляване на възпалението при тежки заболявания, сред които и при системния лупус.

Изследователите установяват в експерименти с мишки, че за основен вид лактобацили прекомерната сол е опустошителна като чумата по хората и броят на приятелските микроорганизми рязко спада, пише 24 часа. Смъртта на полезните бацили нарушава баланса в чревната флора. Третираните животни развиват симптоми на неврологична патология, подобно на множествената склероза. Когато червата им бъдат “заселени” с лактобацили и солта - ограничена, симптомите намаляват.

Заинтригуван, екипът проверява дали се отнася и за хора. Да, оказа се, в проучване сред малка група мъже. Ще се търси подкрепа за заключенията и в по-мащабно изследване.