С наближаването на зимния сезон темата за предпазването от грипа отново излезе на дневен ред. За някои хора поставянето на противогрипна ваксина си остава най-добрият начин за това. Но има и множество скептици, които смятат имунизацията за напълно безполезна и залагат на други методи на превенция.

Редовна физическа активност, здравословно хранене, наблягане на определени храни като чесън, цитруси, ябълки и дори консумирането на напитки като червено вино или домашна ракия са сред известните арсенали за борба срещу зимните вируси. Ето още някои хитринки, от които можете да се възползвате, за да си изградите естествена защита срещу болестите, пише 24 часа

Една от тях е смехът. Освен че прави човека доста по-привлекателен за околните, той помага за подсилването на имунната система, понижава кръвното налягане и намалява хормоните на стреса, тъй като води до освобождаване на ендорфини – естествените опиати на тялото. Някои хора дори наричат смеха „вътрешен джогинг”, тъй като всички мускули на гърдите, корема и лицето се упражняват. Той също така има релаксиращ ефект - след него сърцето, а и всички други мускули, са отпуснати, вследствие на което пулсът и кръвното налягане спадат. Смехът е и ефективен начин да се противопоставим на гнева и тревогата.

А ако нямате чувство за хумор или поводи за искрен смях, се стремете да правите повече секс. Колкото по-често го правите, толкова по-малко ще боледувате. Това е потвърдено от проучвания, в които са участвали сексуално активни и сексуално неактивни двойки. Наблюденията сочат, че сексът подпомага производството на антитела, които имат защитно действие срещу бактерии, вируси и други разболяващи ни микроорганизми.

Масажът е друго оръжие за разтоварване от стреса и поддържане на добро физическо здраве. Той подобрява кръвообращението, а това, от своя страна, подпомага цялостното благосъстояние на тялото - хранителните вещества се усвояват от клетките по-добре, подобрява се и кръвният поток.

Можете да подсилите защитните сили и да си изградите самостоятелна защита срещу вирусите по също толкова безопасен и приятен начин с помощта и на някои хомеопатични лекарства.

Не забравяйте и за добре познатите златни правила за предпазване от разболяване, сред които редовното миене на ръцете и храните, които консумирате, както и избягване на пространства със струпани много хора в тях. Сънят никога не е излишен, затова си почивайте пълноценно. Когато спим, тялото ни „ремонтира” клетките и поправя щетите, които сме нанесли през деня. Нужни са ни между 7 и 9 часа нощен сън, за да можем да се възстановяваме и лекуваме от инфекции.