Смъртоносна гъбична инфекция, която е трудна за лечение, се разпространява с "тревожна" скорост, съобщи Би Би Си, като се позова на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Случаите в САЩ почти са се удвоили през 2021 г. - от 756 на 1471.

Здравите хора не са изложени на риск от Candida auris, но тези със слаба имунна система или използващи медицински устройства като апарати за дишане или катетри, могат да развият от тежко заболяване или да умрат.

По-голямата част от заразените са били имунизирани срещу гъбични инфекции.

Поради тази причина здравният институт на САЩ го нарече "спешна заплаха от антимикробна резистентност". Повечето установени с инфекцията пациенти са били в болници и домове за възрастни хора.

Инфекцията се разпространява от "контакт със засегнати пациенти и замърсени повърхности или оборудване".

Един на всеки трима пациенти с инвазивни инфекции умира, но може да бъде трудно да се оцени точната роля на Candida auris при уязвимите пациенти, каза епидемиологът от института д-р Меган Лиман.

Най-честите симптоми са треска и втрисане, които не се подобряват след лечение.

Тъй като повечето пациенти вече са болни, понякога е трудно да се открие гъбичната инфекция. Само лабораторен тест може да потвърди инфекцията.

Инфекцията беше докладвана за първи път в САЩ през 2016 г. Най-бързото нарастване на случаите е от 2020 до 2021 г., според данни на Центровете за превенция и контрол на заболяванията, публикувани в Annals of Internal Medicine.

Друга причина за безпокойство е увеличаването на случаите, които са станали "резистентни към ехинокандини", което е най-препоръчваното противогъбично лекарство за лечение на инфекцията.

Институтът за обществено здраве на САЩ отдава нарастването на броя на докладваните случаи на лошата превенция на инфекциите в здравните заведения, както и на засиления скрининг след съобщенията за ръст на инфекциите.

В Мисисипи, водещият епидемиолог на щата е идентифицирал заведение за дългосрочна спешна помощ като център на епидемията.

"За съжаление, резистентните към множество лекарства организми, като Candida auris, са станали по-разпространени сред хората с най-висок риск, като обитателите на заведения за дългосрочни грижи", каза д-р Пол Байърс пред телевизия "Ен Би Си".

Според предварителните данни на Центровете за превенция и контрол на заболяванията през 2022 г. е имало 5 клинични случая на Candida auris. В по-населените щати като Калифорния и Тексас е имало съответно 359 и 160 случая.

Общо в САЩ са потвърдени 2377 клинични случая през 2022 г., което е значително увеличение от 1471 случая, докладвани през 2021 г.

Д-р Лиман каза пред тв "Си Би ЕС нюз", че нарастването "подчертава необходимостта от непрекъснато наблюдение, разширен лабораторен капацитет, по-бързи диагностични тестове и придържане към доказана превенция и контрол на инфекциите".

В други страни също се наблюдава увеличение на случаите на Candida auris, пише Би Би Си.

Миналата година Световната здравна организация я включи в списъка си с "гъбични патогени с приоритетно значение".