В Истанбул  бе установен вирус на западнонилска треска. Турският учен проф.д-р Хюсеин Йълмаз, ръководител на Ветеринарния факултет в университета Джеррахпаша в Истанбул, съобщи, че са установили вируса на западнонилска треска в няколко видове птици.

"Вектори на вируса са комарите. Основно боледуват птици, главно гарги, но също хора, коне, котки, кърлежи. Миналата година в Истанбул бяха регистрирани смъртни случаи по птиците. При направените изследвания установихме вирус на западнонилска треска в гарги и кълвачи, откъдето заразата се пренася върху хората. Висока температура, болки в ставите и в мускулите са главните признаци у хората при заразяване с вируса. При по-тежките случаи може да предизвика възпаление на мозъка (енцефалит)", посочи ученият.

Към този момент учените все още не са изобретили ваксина срещу вируса на западнонилска треска.

"Препоръчваме на хората да избягват допир с птици, както и да стоят далеч от огнища на комари. Особено трябва да се внимава при децата, които обичат да си играят с умрели птици. Ако все пак се случи човек по някакъв начин да се е допрял до някоя мъртва птица, нека в никакъв случай да не пипа устата и носа си с ръце. Също така има опасност при открити рани да се получи заразяване по кръвен път. Основният начин на предаване на заразата са комарите, които смучат кръвта на птиците и от тях се предава на хората", подчерта турският учен.