Наблюдава се лек ръст на заболелите от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Пловдив. Броят на заболелите обаче не представлява увеличение, по-различно от обикновеното за сезона, коментират от Регионалната здравна инспекция пред TrafficNews.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести заболеваемостта в област Пловдив е 120 на 10 000 души, като за периода от 6 до 12 ноември са регистрирани 388 нови случая. Най-засегнати са децата 5 до 14 години, които представляват близо 40% от новозаразените.

„Традиционно, когато времето стане по-студено, хората вече стоят в закрити помещения, при затворени прозорци. Това предразполага към увеличаване на случаите на ОРЗ, вирусни инфекции и грип. По оплаквания на пациент и данните от прегледа няма как да установим с конкретност какъв е вирусът – може и да са грипни вируси или коронавируси", коментира началникът на личните лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров. 

Хрема, повишена температура, болки в гърлото и тялото, отпадналост, гадене и диария са сред най-честите симптоми, от които пациентите се оплакват.

„При такива случаи прилагаме симптоматично лечение. Бактериални инфекции като гнойни ангини и пневмонии, които лекуваме с антибиотично лечение, са изключителна рядкост в момента“, допълва д-р Сотиров. При лечение на грипни заболявания лекарят съветва приемане на обилно количество течности.

Общата заболеваемост за страната е 85 на 10 000. най-високи стойности отчита Пазарджик при 250 на 10 000, следвано от Русе (239), Габрово (217) и Силистра (211). На този фон сезонния грип и ОРЗ се разпространяват сравнително бавно в столицата, където заболеваемостта е 20 на 10 000.