Десетки бебета със спина бифида са спасени от парализа след операция, извършена докато са още в утробата на майка си. Сложната операция, която може да проведе екип от 30 лекари, е извършена на 32 бебета от януари 2020 г., съобщи Здравният орган на Англия.

Състоянието пречи на правилното формиране на гръбначния стълб и гръбначния мозък и може да доведе до проблеми с червата, пикочния мехур и бъбреците, както и до парализа.

Нероденото бебе на Хелена Пърсел е диагностицирано със спина бифида и е оперирано, когато тя е била бременна в 23-та гестационна седмица. Родила през март тази година, три месеца след операцията.

"Не мога да обясня огромната разлика, която интервенцията е оказала. Лекарите са герои в моите очи и операцията, която са направили, е просто изумителна. Ако не бяха те, тогава Мила щеше да бъде парализирана. Толкова съм благодарна, че детето ми имаше този шанс“, споделя майката.

Според здравния орган на Англия, оперирането на бебета между 23 и 26 гестационна седмица от бременността, вместо да се чака до раждането, има много по-добър резултат за детето.

30-членният екип, участващ в операцията, включва фетални хирурзи, неврохирурзи, анестезиолози, акушер-гинеколози, невро-педиатрични хирурзи, рентгенолози и неонатолози, в случай че бебето трябва да бъде доставено. В усилията за спасяване на неродените бебенца се включват специалисти от Лондон и Белгия.