Освен преяждането по празниците, друг проблем се оказва и прекаляването с алкохола, което често се последва от неразположение, изразено в различна степен и познато ни като махмурлук.

Самият махмурлук може да се проявява с различни симптоми в зависимост от качеството и вида на консумирания алкохол. Симптомите включват най-често главоболие, гадене и световъртеж.

Как да избегнем или поне намалим вероятността за проява на махмурлук?

На първо място още по време на консумацията на алкохол трябва да имаме предвид, че приемът на храна е задължителен. Пиенето на алкохолни напитки на гладно води до по-бързото му усвояване и то на по-големи количества от алкохола, което води до значително по-изявен махмурлук на сутринта.

Реакцията на организма спрямо приетото количество алкохол е строго индивидуално и се определя от действието на ензим, който има отношение към метаболизирането му – т. нар. алкохол дехидрогеназа.

Обикновено, благодарение на лошия опит, всеки е запознат с мярката си и към кой вид алкохол проявява по-изразени реакции. Смесването на алкохол не се влияе в голяма степен от функционалната активност на ензима и най-често при всички ефектът е махмурлук на другата сутрин.

Приемът на повече вода е задължителен, ако се стараете да предотвратите проявите на махмурлук. Причината е, че чрез водата се отделят част от токсините, които се преработват в черния дроб и се изхвърлят с бъбреците. Така с прием на повече течности се улеснява процесът на елиминиране на токсините, които се образуват следствие на метаболизма на алкохолните напитки.

В същото време алкохолът има действието да дехидратира организма и така допълнително способства за задържането на токсини в тялото.

Друго действие на алкохолът е понижаването на кръвната захар. Това е и причината след като се събудите на сутринта след „тежка вечер“ да посегнете първо към нещо сладко. В най-добрия случай това може да бъде лъжица мед. Но е добре хапването на меда да бъде предшествано от чаша вода, с която първо тялото да се хидратира.

Кафето или черният чай не са подходящите напитки, с които да се постигне ободряване и причината е, че те също както и алкохолът имат дехидратиращо действие и само биха влошили симптомите на махмурлук, вместо да създадат усещане за тонус.

Колкото по-чести са приемите на алкохол в сравнително кратки интервали от време, толкова и на организма и, по-конкретно, на черния дроб се затруднява задачата да освободи тялото от натрупваните метаболити.

Пълното възстановяване на черния дроб след ексцесивна консумация на алкохол е в рамките на 48 до 72 часа. Това означава, че в този период е добре да щадим доколкото е възможно работата му и да се стараем да приемаме по-бедна на мазнини храна. Освен това увеличеният прием на вода има спомагаща функция за изчистване на организма.

Ако алкохолната консумация продължава повече от 1-2 дни, и то в изразени количества, функцията на черния дроб се забавя все повече и процесът на детоксикиране на организма постепенно с затруднява.

puls.bg