Консумацията на подсладени със захар напитки води до косопад сред мъжете. Това разкри екип от специалисти на Университета Цинхуа в Пекин, Китай. Косопадът от мъжки тип е най-често срещаната форма на косопад, която засяга от 30% до  50% от мъжете наближаващи 50-годишна възраст.

Заради значителното повишаване в честотата на мъже с косопад - с около 5% за период от 10 години, учени проследяват особеностите в ежедневието на засегнатите, за да определят възможните рискови фактори за поява на този проблем.

В проучването на специалистите от Университета Цинхуа са включени 1028 студенти и преподаватели на средна възраст 28 години от 31 провинции в Китай.

За целта на изследването участниците попълват въпросник, в който предоставят основна социално-демографска информация, описват състоянието на своята коса, техния диетичен прием, особеностите в начина им на живот, както и техния психологически статус.

Количеството на консумираните подсладени напитки е определено от отговорите им на специфичен въпросник за напитки, който проследява техния прием през последния месец.

Някои от напитките, които участниците консумират включват подсладен сок, други безалкохолни напитки, енергийни и спортни напитки, подсладено мляко, както и подсладен чай и/или кафе.

57,6% от включените хора в проучването съобщават за наличието на мъжки тип косопад.

С помощта на въпросника, специалистите установяват, че по-често мъжете с косопад са в по-напреднала възраст, са настоящи или бивши пушачи, имат по-ниско ниво на образование, по-рядко се ангажират с различни видове физическа активност, имат по-кратка продължителност на съня, преживяли са травматична ситуация или имат посттравматично стресово разстройство, имат положителна фамилна анамнеза за мъжки тип косопад, страдат от заболяване, което се свързва с косопад или са с боядисана или накъдрена коса.

Друга значителна разлика, която учените отбелязват е в консумацията на подсладени напитки. Хората с мъжки тип косопад консумират средно 4,3 литра подсладени напитки на седмица в сравнение със само 2,5 литра сред тези, които не са засегнати от това състояние.

Специалистите отбелязват, че връзката между консумацията на подсладени напитки и мъжкия тип косопад не се променя дори след изключване на различните странични фактори, включително социално-демографски фактори, хранителен прием и психологически статус.

Информация за проведеното изследване е публикувана в сп. Nutrients.

 Източник: Puls.bg