Всички сме чували за щитовидната жлеза и какво точно представлява тя. „Основната функция на щитовидната жлеза и причината за нейното съществуване е производството и секрецията на тироидни хормони Т4 и Т3. Те са основните регулатори на организма и са ключът към осъществяването на всички процеси, които протичат във всички органи и тъкани“, обясни д-р Йосип Станичич, специалист по ядрена медицина.

Според Американската организация за щитовидната жлеза здравата щитовидна жлеза помага на тялото да използва енергия, да се затопли и да поддържа правилното функциониране на мозъка, сърцето и мускулите, като произвежда хормони.

Симптомите се появяват, когато не работи правилно, което е индикация, че трябва да посетите лекар.

Хипотиреоидизъм - симптоми

Според д-р Елизабет Пиърс от Американската асоциация на щитовидната жлеза класическите симптоми на хипотиреоидизъм могат да включват умора, запек, чувствителност към студ, нередовна менструация, суха кожа или наддаване на тегло. 5% от това състояние в общата популация е по-често при мъжете и честотата нараства с възрастта.

Хипертиреоидизъм - симптоми

Свръхактивната щитовидна жлеза ще покаже симптоми на сърцебиене, тревожност, тремор, чувствителност към високи температури, нередовен менструален цикъл, затруднен сън и загуба на тегло. Това състояние е по-рядко, като един процент от пациентите са регистрирани в САЩ. Ако забележите само един от тези симптоми, това не означава непременно, че имате проблеми с щитовидната жлеза.

„Важно е да знаете, че не всички тези симптоми са точно специфични за щитовидната жлеза, но ако сте забелязали почти всичко, значи е време да посетите лекар“, заключава д-р Пиърс.