Силен интерес към новата ваксина срещу вариантът Омикрон на Covid-19. През първия ден от обявяване на ваксинационната кампания с новия препарат на Comirnaty, през кабинетите в Пловдив и областта са минали стотици души. Това съобщиха за TrafficNews от Регионалната здравна инспекция.

Това са основно хора, които вече имат приложени ваксини срещу респираторното заболяване и в момента прилагат бустер, коментира началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ д-р Таня Учорджиева. Общо за страната вчера са били приложени 793 дози от ваксината за Омикрон.

Междувременно е активирана и кампания за ваксинация срещу сезонните грипове. „В момента все още няма данни за циркулация на грипове и остри вирусни инфекции. Ваксинирането срещу тях обаче вече е стартирало. Пациентите трябва да знаят, че могат да прилагат двата препарата в комбинация. Не е необходимо да минава времеви интервал – може да единия ден да приложите препарата на Comirnaty, а след два дни – противогрипна ваксина“, допълни д-р Учорджиева.

На този фон се наблюдава ръст на случаите на заболели от Covid-19. Това обаче не важи за хоспитализираните пациенти, тъй като заболяването все още протича лека, допълват от РЗИ. Възможен е пик на заразените, който обаче се прогнозира да настъпи в края на октомври или началото на ноември месец. 

Симптомите остават сходни – температура, главоболие, болки в мускулите, отпадналост. За да се предпазим от циркулиращия Омикрон, специалистите препоръчват да заложим на лични предпазни средства при посещение на лечебни заведение и кабинети.

Продължава да важи заповедта на здравния министър за карантиниране не заболелите в рамките на 7 дни. За контактни срокът е 5 дни.

Пунктове за ваксинация в Пловдив и работно време:

РЗИ (ул. "Перущица" №1, Кабинет 19, ет. 2), от понеделник до петък, от 09.00 до 16.00 часа

МЦ "Медикус Тракия" (пл. "Понеделник пазар" №5, ет.1 (сградата на ДКЦ 1), вторник и четвъртък - от 14.00 до 16.00 часа, събота и неделя  - от 10.00 до 13.00 часа, и от 14.00 до 16.00 часа

УМБАЛ "Каспела" ( ул. "София" №64), от понеделник до петък - от 08.00 до 16.00 часа

УМБАЛ "Пълмед" ( ул. "Перущица" №1А) , четвъртък - от 12.00 до 16.00 часа

УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив (бул. "Пещерско шосе" №66), от понеделник до петък - от 12.30 до 15.30 часа

ВМА Пловдив (бул. "Христо Ботев" №81), от понеделник до петък - от 08.00 до 13.30 часа

МБАЛ „Св. Мина“- Пловдив (ул. "Иван Вазов" №59), от понеделник до петък и всяка втора събота - от 09.00 до 16.00 часа

Имунизацията е безплатна.