Знаеш ли колко често трябва да миеш косата си според нейния тип?! Със сигурност си чувала повече от веднъж, че е по-добре да миеш косата си по-рядко. Но колко по-рядко? Всяка коса има различна дължина, плътност, дебелина и т.н. и това, което е добре за единия тип, не означава, че е добро и препоръчително и за друг тип. Ето какво препоръчват специалистите.

Ако миеш косата си често, тя се изсушава и започва да изглежда зле, и да се чупи, а ако я миеш твърде рядко – порите се запушват и е възможно да започне възпаление и дори косопад. За да разбереш как правилно да се грижиш за косата си, виж съветите на специалистите, които селектирахме за теб.

Права коса (през ден)

Омазняването личи повече на правата коса, отколкото на къдрава, така че си склонна да я миеш ежедневно. Но опитай да отложиш измиването за следващия ден с нежен и щадящ косата и кожата шампоан, който ще увеличи обема й.

Гъста коса (два пъти седмично)

Красивата, гъста коса не е необходимо да се мие твърде често, тя се справя перфектно с излишната мазнина. Вземи си шампоан с противовъзпалителни съставки и масла, подпомагащи за почистването на порите.

Чуплива коса (през ден)

Не е задължително да е по-мазна, защото е по-тежка и много къдрава. Вземи си шампоан без сулфати с лек хидратиращ ефект.

Къдрава коса (на всеки три дена)

Основният проблем при къдравата коса е "омазняването", която се събира в основата на сухите връхчета. Себумът не може да „проникне“ в къдриците и това кара кичурите да изглеждат по-сухи. Затова се препоръчва измиване с балсам, но ако не си привърженик на този метод, тогава си вземи хубав почистващ шампоан.

Повредена коса (на всеки три дена)

Повредите, причинени от боядисване, могат да превърнат косата в твърда и суха. Нуждаеш се от шампоан за боядисана коса, който ще ти помогне да решиш всичките си проблем наведнъж, пише cosmopolitan.

Мазна коса (през ден)

Колкото повече се опитваш да я измиеш, толкова повече ще се омазнява. Защо? Когато скалпът изсъхне, той започва да произвежда повече мазнини, поради което не е необходимо да миеш косата си всеки ден.

Обикновена коса (през ден)

По принцип такъв тип коса не съществува, но ако косата ти не е боядисвана, не е мазна, нито къдрава, в такъв случай всеки шампоан за нормална коса е подходящ за теб.