Едва една трета от хората със сърдечно-съдови проблеми следят редовно кръвното си налягане и холестерола си. Това показват данни от проучване за разпространението на сърдечносъдовите заболявания и диабета в Българи, организирано от Дружеството на кардиолозите в България. Превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и диабета трябва да започне от децата, категоричен е проф. Асен Гудев – председател на Дружество на кардиолозите в България.

Според изнесените данни, 20.4% от участниците в проучването са имали сърдечно-съдов проблем и/или диабет, заради който са търсили лекарска помощ. Над половината от хората с регистрирани сърдечно-съдови проблеми и/или диабет имат високо артериално налягане. Висок холестерол или нарушения в сърдечния ритъм имат по ¼ от регистрираните лица.

Успокоителното е, че 97% от хората със сърдечно-съдови проблеми и диабет приемат различни видове медикаменти. В същото време тревога буди малкият процент хора със сърдечно-съдови проблеми, които следят сравнително редовно кръвното налягане и холестерола си. Те са едва 1/3 от запитаните, съобщи clinica.bg.

Прави впечатление, че хората, претърпели инвазивни кардиологични процедури, следят по-редовно тези показатели, но дори и в тази изключително рискова група повече от половината (52%) отговарят, че следят кръвното налягане и холестерола си по-рядко.

Статистиката сочи, че преждевременната смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания при хората преди 65 години у нас, е над три пъти по-голяма от средната за Европа. Ето защо е важно да се познават и контролират рисковите фактори. „Те са 10-12 на брой, като водещ е артериалната хипертония, изключително важен е високият холестерол, както и тютюнопушенето, наднорменото тегло, нездравословното хранене, околната среда. Ние знаем кои са основните рискови фактори, но за да имаме успех с превенцията, тя трябва да се превърне в държавна политика", категоричен е проф. Йото Йотов, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Марина"- Варна.