Опасните заболявания често пъти нямат ясно изразени признаци. Така човек боледува без да знае, докато не стане твърде късно.

Сърбежът в областта на стъпалата и дланите, който се засилва през нощта, може да показва опасно заболяване. До това заключение са стигнали лекари от клиниката в Кливланд, съобщава британското издание Express.

Става въпрос за омазняване на черния дроб.

Лекарите отбелязват, че дискомфортът и болката в корема обикновено са стандартни признаци на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Сърбежът, свързан с неалкохолна мастна чернодробна болест, обикновено се влошава късно вечер и през нощта. Повечето хора имат сърбеж в една част на тялото, например по крайниците или стъпалата на краката и дланите.

Една от възможните причини за сърбеж е натрупването на соли на жлъчните киселини. Според лекарите хората със затлъстяване или тези с наднормено тегло и нарушен въглехидратен метаболизъм са най-податливи на това заболяване.

Затлъстяването на черния дроб се развива без видими клинични прояви. Началният стадий на заболяването може да бъде показан от болка в корема и усещане за раздуване от дясната страна. Лекарите призовават да обърнете внимание на начина си на живот и да го коригирате, ако е необходимо.

Предаде: Zdrave.to