По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки човек може да бъде засегнат. Пациентите с шизофрения и под наблюдение в България са 25 849. От тази група близо 3000 души се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници. В България около 80 000 човека годишно получават тежко психично разстройство – шизофрения, психоза, тежка депресия

Документалният филм „Един от нас“ ще бъде излъчен по БНТ на 14 март (неделя) от 17.30 часа. Той е част от информационната кампания „Живей, не страдай“ в подкрепа на хората с психични заболявания. Пеперудата е емблема на кампанията „Живей, не страдай“. Тя е символ на трансформацията и на психичното здраве. Зад каузата стоят Фондация Глобална инициатива в психиатрията, Фондация Светът на Мария, Световната здравна организация - България, Националният център по обществено здраве и анализи и Портал на пациента. 

Лице на кампанията и „разказвач“ в документалния филм „Един от нас“ е актьорът Любомир Ковачев. Той говори за стигмата, която поставяме на хората с психично страдание: „Това са хора, които познаваме и които пред очите ни се променят. Но се отдръпваме, когато един от нас се смее без видима причина или е облякъл дрехите си наопаки, като го наричаме ненормален“.

Как ще се развие съдбата на човек с психична болест зависи от подкрепата на обществото и адекватното лечение. Често, хората изпадат в криза, когато тяхното най-близко обкръжение вече не може да ги подкрепя. Героите в документалния филм „Един от нас“ работят в социални предприятия и са реални хора с психично заболяване.  Лекувани адекватно и навреме са овладели болестта си. А с подходящата подкрепа са успели  да продължат живота си пълноценно, да работят и да поддържат приятелства. Те са като нас, едни от нас. И не бива да забравяме, че всеки пети човек в някакъв момент от живота си би могъл да бъде засегнат от психично страдание.