Има места по света, където хората живеят по-дълго. Причина за това са ред фактори, един от тях е храненето. Това е ключов фактор. Много от страните в Средиземноморския район – Сардиния, Гърция и другаде, както и в Япония, хората живеят по-дълго. Те ядат много малко животински продукти, повечето риба, повечето зарзавати. Това коментира в предаването „120 минути” по БиТиВи проф. Ерик Вердин, президент на "Бък Институт".

Според него големите родове, които живеят задружно, също са дълголетници. Също така хората, които живеят по-дълго, обикновено са по-подвижни, посои още световно признатият учен.

„В Калифорния имаме „Адвентистит на седмия ден” като религиозна общност. Те живеят много задружно и също така се радват на голямо дълголетие. Общо взето изглежда, че чувството на родова зависимост и общност помага. В контраст с това, по света често се наблюдава изолиране на старците от техните семейства. Изпращането им в старчески домове води до изолация, до самотност”, посочи професорът.

По думите му, стресът също е извънредно важна част от картинката със застаряването. При това не се касае толкова за количеството стрес, което получаваме, а начина, по който го изживяваме, и това е важно.

От друга страна това зависи от хората и от социалната среда. Даден човек може да изживее стреса по свой собствен начин и да го надживее. Друг човек ще страда изключително много от стрес, тъй че стресът е едно от променливите, които имат значение. Но пушенето е сред най-важните фактори за ранна смъртност.

„Доколкото разбирам в България все още имате прекалено много пушачи. Доколкото разбирам в България диетата ви е чудесна – имате много хубава, здрава диета. Та, това са общо взето променливите, които играят роля, но определено вашият преход, който вече е изминал, със сигурност е породил много от проблемите”, каза специалистът.