Времето за козунаци дойде!

А какво по-хубаво от това да си направим един малко по-здравословен козунак? И докато много хора не се притесняват да хапват козунаци на корем, други се замислят дали е възможно да се направи по-здравословен и диетичен козунак, за да не си развалят хранителния режим или по други причини.

Традиционният козунак не е толкова „вреден“, колкото хората си мислят, особено, ако е домашно приготвен. Да, съдържа бяло брашно, захар и масло, които не са най-здравословната и диетична комбинация, но много хора просто са склонни да прекаляват, в което всъщност е по-големият проблем (вероятно носени на крилата на лакомията, типична за много от нас).

Колкото и здравословна и диетична да е една рецепта, това не значи, че може да ядете безкрайно от нея. Калориите са си калории и макар да идват от сами по себе си полезни съставки, те не изчезват в пространството.

Ето я и уникалната рецепта за козунак със здравословна плънка, която стана хит. Не забравяйте, че фурмите трябва да бъдат не какви да е, а без добавена захар, какви са сушените изкушения на Queen`s Diamond, които предизвикаха здравословна вълна в цялата страна се радват на все по-голям интерес.

Продукти:

200 грама оризова сметана

200 мл соево прясно мляко (може и още малко да поеме)

70 грама разтопено на водна баня кокосово масло

50 мл шарлан олио

около 250-300 грама кафява захар

мая за количеството брашно, според указанието на пакета

ванилия

настъргана портокалова кора (1 супена лъжица)

брашно около 700 грама (или колкото поеме за меко еластично тесто)

за плънката:

сушени плодове, накиснати в ром до омекване (аз използвах микс от смокини, стафиди, сушено манго, фурми, сушени портокали, червени боровинки, тиквени семки.

филирани бадеми и кафява захар за поръсване

Пресейте хубаво брашното в дълбок съд за месене и направете кладенче.

Затоплете прясното мляко и в едната половина разтворете маята с 1 супена лъжица захар и 1-2 супени лъжици брашно. Оставете на топло да бухне.

В другата половина топло прясно мляко разтворете захарта.

След като маята е бухнала, изсипете я в кладенчето на брашното, добавете и млякото със захарта, както и сметната.

По принцип можете да направите козунака и без оризовата сметана, за нейна сметка ще увеличите малко млякото.

Прибавете и ванилията и портокаловите корички и започнете да месите.

Постепенно прибавяйте от кокосовото масло и шарлана и не спирайте да месите.

Добавяйте постепенно, докато тестото погълне и усвои цялата мазнина.

При необходимост коригирайте с още брашно или мляко, според това, което се получава при вас при месенето.

А именно месенето е много важно.

Месете дотогава, докато тестото стане абсолютно гладко, отделя се от стените на съда и усетите как в него е влязъл въздух и има балончета.

Оставете го в дълбоката купа, наръсете го леко с брашно, покрийте го с кърпа и изчакайте търпеливо, докато втаса добре и удвои обема си.

От това тесто можете да приготвите 2 козунака.

След като тестото е втасало го разделете на две части, всяка от които разделите на още 3.

Разточете всяка част на правоъгълник, сложете от плънката от сушени плодове (или друга по ваш избор) и завийте на руло (фитил).

От получените 3 фитила сплетете плитка, като не забравяйте преди това хубаво да усучете всеки фитил.

Преместете внимателно всяка сплетена козуначена плитка във формичката за печене.

Намажете козунаците с малко кокосово масло (разтопено), поръсете обилно с кафява захар и филирани бадеми и оставете да втаса втори път.

След като козунаците удвоят обема си, ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

При нужда по време на печенето покрийте с фолио, за да не изгорят коричките.

По средата на печенето намалете фурната на 160-170 градуса и печете до готовност.

Ако пък не си падате падате по здравословното хранене и обичате сладък и традиционен козунак за Великден, както си му е реда, ние ви предлагаме и друга рецепта.

Необходими продукти:

1кг. брашно за козунак

80 гр. (2 кубчета) прясна мая

3-4 портокала

200 гр. разтопено масло

4 жълтъка

350 мл. топло прясно  мляко

4 супени лъжици захар

За пълнежа:

500 гр. пресни фурми

180 мл. прясно мляко

150 гр. стафиди

1 яйце за намазване

2 пакетчета ванилова захар

Начин на приготвяне:

Активирайте маята с малко топло прясно мляко и 2 супени лъжици захар. Портокали измиите добре и настържете кората им на едро ренде, а след това изцедете сока им.

Замесете тестото като смесите маята с жълтъците и захарта. В дълбок съд поставете брашното и настърганата портокалова кора. Разбъркайте добре и и замесете гладко тесто. Добавете сока от портокал и продължете да месите. След това прибавете разтопеното маслото и продължете да месите, докато тестото поеме мазнината. След това оставете тестото на топло да удвои обема си.

През това време пригответе плънката като залеете фурмите с горещото прясно мляко. След като се накиснат ги намачкайте добре с вилица. Поставете сместа на котлона и бъркайте непрекъснато докато се сгъсти. Свалете от огъня и оставете да се охлади напълно (около 1 час).

Втасалото тесто го разделете на 3 части и от всяка разточете дебела кора. Намажете с плънката и навийте на руло. Същата процедура повторете с втората част. Третата поръсете със стафиди и навийте. От трите части оплетете плитка и поставете във форма за печене. Намажете с яйце и поръсете с ванилова захар. Оставете да втаса за 30-40 минути на топло.  Печете  около 40 минути, първо на 250 градуса, а след това на 180. Добър апетит!

И нека отново напомним защо да предпочетете именно фурмите на  Queen`s Diamond! Те са невероятно вкусни, прясно набрани и пакетирани на място, което гарантира качеството им. Вкусните и полезни плодчета са поставени грижливо в семейни и удобни опаковки, с подходящи за тях грамаж. Освен това се предлагат на добра цена, която е по джоба на всеки българин.

Едни от най-здравословните плодове, отглеждани от човека, и сега заемат важно място в храната на много страни по света благодарение на превъзходния си вкус и уникалните хранителни качества. Смята се, че плодовете на финиковите палми дават сила, издръжливост, удължават продължителността на живота, усилват мъжката потенция.

Така че яжте фурми, не боледувайте и се радвайте на сладкия живот! Сега вече знаете и в голямото многообразие на пазара каква опаковка да изберете – достатъчно добра, която съхранява екзотичния плод - фурмите Queen`s Diamond!