По химическата си природа ксилитолът представлява захарен алкохол, който е популярен като естествен подсладител. Що се отнася до този етикет„естествен”, ксилитолът се среща естествено (в минимални количества) в различни плодове и зеленчуци. Освен това, съставките, които правят чист ксилитол, първоначално се получават от естествени източници като кора от бреза или царевичен кочан, пише Puls.bg. 

Въпреки този естествен произход, производството на ксилитол включва дълъг промишлен процес и до края няма нищо, което да прилича на изходния материал. Поради тази причина терминът „естествен“ е силно преувеличен. 

Ксилитолът се използва широко в храни, напитки и продукти за устна хигиена. Той се отнася към продуктите, които щадят здравето на зъбите. Въпреки това, последните научни изследвания и статистически данни, предоставени от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), Световната здравна организация (WHO) и статия на Cleveland Clinic, подчертават сериозни въпроси относно възможните рискове за сърдечно-съдовото здраве при честата консумация на ксилитол.

Според изследванията, дългосрочната и редовна употреба на храни и напитки с високо съдържание на ксилитол може да увеличи риска от сърдечни инциденти като миокарден инфаркт и инсулт.

Учени подчертават, че хората с диабет са особено уязвими, тъй като често консумират продукти с ксилитол в значителни количества. Това увеличава техния риск, тъй като диабетът сам по себе си води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. 

Изследванията също така разглеждат взаимодействието на ксилитол със здравето на сърцето и съдовете. От една страна ксилитолът е безопасен и идеален за употреба в оралната грижа, като се влага в състава на зъбни пасти и други продукти за орална хигиена, тъй като не се консумира в големи количества. Но от друга, неговата редовна употреба може да има отрицателни последици за здравето на сърцето

CDC и WHO съветват потребителите да бъдат внимателни с консумацията на продукти с ксилитол и да се консултират с медицински специалисти за по-подробна оценка на индивидуалния риск. Въпреки че точните механизми, чрез които ксилитолът може да повлияе на сърдечно-съдовото здраве, все още са обект на изследвания, предупреждението относно възможните рискове е от значение за публичното здраве. 

С оглед на тези данни, изследователи в областта изразяват нуждата от допълнителни изследвания, за да се установи ясно влиянието на редовната консумация на ксилитол върху сърдечно-съдовото здраве. 

А междувременно, насърчаването на балансираното хранене и внимателното използване на заместители на захарта. може да помогне за намаляване на възможните рискове и за подобряване на общото здравословно състояние на потребителите.