1. Стоматологичен Мит: Само захарта в сладкишите и десертите са вредни за зъбите.

Стоматологичен Факт: Много храни имат натурални захари в тях. Както естествените, така и преработени захари могат да доведат до развитие на кариес, ако останат достатъчно време в контакт със зъбите и при лоша хигиена на съзъбието. Най-важно е да се ограничи количеството на употребяваните преработени захарни изделия и редовно да се извършва рутинната и правилна орална хигиена.

  1. Стоматологичен Мит: Единствената причина за лош дъх е лошата устна хигиена

    Стоматологичен Факт: Освен недобрата орална хигиена, други причини за лош дъх могат да бъдат пушенето, честата употреба на някои храни, големи зъбни инфекции или абсцеси. Лошият дъх може да се дължи и на проблеми със стомашно-чревния тракт.

  1. Стоматологичен Мит: Всеки човек рано или късно слага протези или мостове.

Стоматологичен Факт: Развитието на стоматологията и грижата за пациента позволяват на хората да запазят зъбите си през целия си живот. При ежедневно поддържане на оралната хигиена чрез четка, паста и конец, както и редовни професионални стоматологични почиствания, прегледи и лечение, е възможно да запазите всичките си зъби до края на живота.

  1. Стоматологичен Мит: Не е необходимо да се мият млечните зъбки.

    Стоматологичен Факт: Независимо от факта, че млечните зъби ще бъдат сменени, все пак трябва да се грижите за тях редовно. Използването на четка, паста и конец в ранна детска възраст създава правилни навици, които се запазват през целия живот, но хигиената на детското съзъбие започва с почистване с леко навлажнена с вода (или разредена в съотношение 1:1 кислородна вода : вода) стерилна марля. Важно е да се запомни, че кариесите на млечните зъби могат да повлияят развитието на постоянните. Единствения начин да предотвратите това са редовната устна хигиена и редовните прегледи.

  1. Стоматологичен Мит: Употребата на клечки за зъби е препоръчителна

Стоматологичен Факт: Използването им може да помогне в някои случаи на заседнали парченца храна между зъбите, но е препоръчително да се стремите да не ги използвате, защото в повечето случаи се стига до нараняване на зъбите и венците. Затова се опитайте да използвате редовно конец (преди или след хранене) и не посягайте към клечките за зъби след всяко хранене.

  1. Стоматологичен Мит: Миенето на зъбите със сол ще доведе до избелване на зъбите.

Стоматологичен Факт: Това може да се случи, но като резултат от използването на солта може да настъпи и нараняване на венците и разрушаване на емайла. Зъбите ви може и да изглеждат по-бели, но този ефект ще бъде в комбинация с наранена повърхност и нужда от лечение.

  1. Стоматологичен Мит: Пресният лимонов сок може да избели зъбите

Стоматологичен Факт: Лимоновият сок подобно на солта ще нарани емайла на зъбите, но чрез друг процес на увреждане. Лимоновият сок ще ерозира (разяде) външната им повърхност. Това може да предизвика чувствителност от топло, студено и сладко. Все пак чрез този метод зъбите може и да изглеждат по-бели, но вероятно ще се нуждаят и от лечение след това. Действието на лимоновия сок при консумация е по-силно от това на професионална избелваща система, която е доказано по-безвредна.

  1. Стоматологичен Мит: Всички мъдреци трябва да бъдат извадени.

Стоматологичен Факт: Няма проучване, което да потвърждава тази хипотеза. Ваденето им се налага в случаите, когато има медицински доказан проблем, свързан с тях.

     9. Стоматологичен Мит: Моите родители не са имали никакви кариес, значи и аз няма да имам.

Стоматологичен Факт: Генетиката играе роля в денталното здраве, но тя е част от комплекс с много други фактори. Основният компонент при прогнозирането на денталното здраве е нивото на орална хигиена на устната кухина на пациента, не генетичната предопределеност.  Видът, количеството и честотата на употребяваната храна, както и цялостния здравословен статус, също оказват влияние.

    10. Стоматологичен Мит: След поставянето на корона или пломба на даден зъб вече не е необходима допълнителна грижа за този зъб.

Стоматологичен Факт: Ако искате да запазите всичките си зъби, както и лекувания, е необходимо да продължите да извършвате редовната си орална хигиена и редовни прегледи. Все пак вземането на решение да спрете грижата за съответния зъб или зъби, може да доведе до развитие на кариес или друго изменение около или свързано с този зъб. Това вече може да ви струва твърде скъпо.

 

Медицински факти: Puls.bg