Физиотерапевтите все повече се застъпват, че е добре поне от време на време да заменяте стола си с топка за пилатес. Пилатес до голяма степен избягва силно въздействие, висока мощност и голямо натоварване на мускулите и скелета. Въпреки че на мнозина може да им е трудно да седнат на топка за пилатес, това не е невъзможно.

Тим Даунинг, кореспондент на британския Guardian, който започна това фитнес приключение, казва, че седенето на топката е намалило болките в гърба, които го измъчват през последните месеци. Най-голямата причина за това е неправилното положение на тялото, докато седите и работите на компютъра (обикновено на стол, който не е предназначен за това).

"Не паднах от топката. След две седмици успях да се балансирам перфектно седнал на топката до компютъра, дори докато пиех кафе“, каза Даунлинг.

Той обаче признава, че в началото му е било трудно да се съсредоточи само върху работата. "Просто си мислех да седя изправен", каза Даунинг.

Примерът на Даулинг всъщност разкрива много повече за лошите навици на хората по време на работа, припомнят експерти. Неправилната стойка изглежда е станала част от работния ден, а месечната пандемия само влоши нещата, тъй като много хора работят от вкъщи, често забравяйки да станат и да се разтягат през деня. Затова експериментирането с топка за пилатес всъщност би било добре дошло за мнозина.