"Излизаме вече от летаргията на COVID-19. Ние пулмолозите казваме, че нашата работа е по-малко през лятото, защото респираторните вируси не обичат слънцето и ултравиолетовите лъчи. Чакахме топлото слънче и ето, че сега виждаме, че вируса започва да стихва. Първо вируса свиква с нас, после ние с него, а топлината и слънцето успяват да подтиснат неговата жизненост." - това сподели в сутрешния блок на Нова пулмологът д-р София Ангелова.

Тя разказа още, че към момента се знае, че коронавирусите мутират по-бавно и именно затова с всички нейни колеги се надяват, ако има втори пик, той да бъде по-слаб. 

Д-р София Ангелова обясни, че не трябва да спираме да се грижим за имунитета си. До неговия срив водят страхът и паниката. А когато имунните клетки са вяли, всеки вирус може да повали човек.

Лекарката призова и да не прекаляваме с пиенето на витамин С, защото това може да доведе до белодробна емболия. 

„По-добре приемете витамин С с плодовете и зеленчуците, които сега през пролетта и лятото има в изобилие. Изключително важно е доброто състояние на духа”, заяви д-р Ангелова.

За финал тя апелира: "Не пипайте предната страна на маската с ръце, там вируса може да се задържи седем дни и на практика докосвайки я, той попада върху ръцете ни. Внимавайте и как я сваляте. Задължително след това дезинфекцирайте ръцете."