Кръгла маса, посветена на регулацията на психологичната подкрепа в болница, се проведе в столицата, като част от четвъртата национална конференция „Дни на психоанализата в болница“.

Участие взеха представители на Асоциацията на психолозите и психотерапевтите в България (АППМС), Дружеството за психоаналитична психотерапия, Национален център за психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания – МБАЛ Надежда, Фондация „Една от 8“, председатели от предишни мандати на Дружество на психолозите в РБ, Институт по психология – МВР и др.

Сред поканените бяха Министерството на здравеопазването, парламентарната постоянна комисия по здравеоопазването и други съсловни организации в гилдията. В поздравителни адреси Българската асоциация по психотерапия и Български лекарски съюз изразиха подкрепа към усилията за нормативно утвърждаване на професията.

По време на дискусията специалистите се обединиха около подновяването на ефективен диалог, посветен на уеднаквяване на критериите за практикуване на психологичната и психотерапевтична професия, както и изработването на единен проектозакон.

„Пред общността на психолозите и психотерапевтите в България стоят множество въпроси – липсата на закон и ефективна регулация, липсата на официални нормативни стандарти и общи стандарти за добра практика, както и множество други въпроси, които касаят доброто име на тези две професии, развитието на усилията на работещите специалисти, удовлетворението от нея, както и наследството, което се оставя за колегите, които тепърва навлизат в нея.

Частен случай на този сериозен казус е регулацията на клиничните или медицински психолози в болнични структури и медицински центрове“, каза д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и доктор по психология към БАН и Председател на АППМС. Подчертана бе важността и на свършеното до момента от много организации и институции.

Срещата завърши с решение за стартиране на работна група за осъществяване на мултидисциплинарно сътрудничество в името на пациента.

Четвъртата национална конференция „Дни на психоанализата в болница“ се проведе на 12 и 13 ноември 2022 г. в София. Мотото на конференцията тази година беше „Между приликите и разликите – отвъд Вавилон“, а основните теми бяха свързани с развитието на ефективна психологична помощ в болнична среда. Организатори на събитието бяха Ателие за свободни асоциации и Асоциацията на психолозите и психотерапевтите, работещи в медицински структури.