Ново проучване показва, че една доза от ваксината COVID-19, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca, осигурява високо ниво на защита за 12 седмици. Това подкрепя правителствената стратегия за отлагане на втора доза, така че повече дози могат да бъдат доставени на повече хора, казва британският шеф на здравеопазването.

Коментарите на здравния секретар Мат Ханкок се появиха, след като Оксфорд публикува проучване, показващо, че ваксината намалява предаването на вируса с две трети и предотвратява тежкото заболяване. Изследването все още не е рецензирано, но бе приветствано с вълнение от британските служители, които са подложени на голям  натиск, заради скоростта на ваксиниране на народа.

„Намаляване на предаването на вируса, както и фактът, че няма хоспитализации, е много добра новина. И категорично подкрепя стратегията, която сме предприели, за да имаме 12-седмична разлика между дозите “, каза Ханкок пред Sky News.

Един от водещите изследователи по проекта, д-р Андрю Полард от Оксфордския университет, заяви, че учените от Оксфорд вярват, че ваксината ще продължи да предлага защита срещу новия щам на COVID-19, въпреки че все още чакат данни за това.

„Дори ако вирусът се адаптира, не означава, че все още нямаме защита срещу тежко заболяване. Ако се наложи ще актуализираме и ваксините, това ще отнеме само няколко месеца, което всъщност е относително ясен процес и не изисква огромни усилия“, каза той Би Би Си.