Противогрипните ваксини свършиха. От 2-3 седмици ги няма по складовете, казаха фармацевти пред TrafficNews.

Общо 280 000 дози ваксини са внесени, по-голямата част от тях са използвани, каза главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  По думите му, 160 000 дози са реализирани на пазара.

Интересът се засилва през последните 2 години, като за 2017 и 2018 г. е имало по 140 000-150 000 дози.

От безплатните ваксини за възрастни има в кабинетите на личните лекари, които се предоставят за първи път тази година по Националната програма за превенция на грипа.

И последната доставка от 100 000 дози е разпределена. Най-голямо закъснение е имало за клона в Пловдив, който зарежда Централна и Южна България. Но и там вече проблемът е изчистен и най-късно до вторник-сряда ваксините ще бъдат по кабинетите на личните лекари, които да ги сложат на своите пациенти.

2800 джипита са се включили в програмата, която е получила 1,5 милиона лева финансиране по решение на кабинета.

Първите 20 000 дози са били за София.

„Очаквахме повече лични лекари да заявят участие, тъй като всеки има пациенти над 65 години, които влизат в обхвана на програмата. Но някои не бяха активни, чакат хората сами да ги потърсят. И закъсняха със заявките, затова няма да получат количествата в пълен обем и навреме”, обясни д-р Кунчев.

120 000 са ваксините, които ще предпазят възрастни хора от заболяването, което може да се окаже много коварно за хората над 65 г. д-р Кунчев призовава джипитата да сигнализират навреме, ако някой от пациентите им не се яви и им останат неизползвани ваксини, за да могат да се преразпределят бързо по други места.

В рисковите групи освен възрастните са бременните, децата, както и онези, които имат хронични заболявания.  Задължителна е ваксината и за медицинските работници, които са в постоянен контакт с болни хора.

Все още има време за поставянето й, като са нужни около две седмици за изграждането на имунитет, обясниха специалистите.

У нас засега няма доказан грипен вирус, заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по паразитни  и заразни болести. Той обясни, че в Националната референтна лаборатория са изследвани проби на хора от цялата страна във връзка с тежки инфекциозни заболявания, но не е изолирана положителна проба.

За последните три дни са постъпили 17 проби на деца в много тежко състояние, като при 14 от тях са открити вируси.  5 от пробите са били от големи педиатрични софийски болници и други големи градове. При три от децата е установен риновирус, а при другите две – парагрипен вирус от група 1.

В Европа също има забавяне на вируса, изолирани са отделни случаи.

Грипът много по-често предизвиква тежки инфекции и може да протече мълниеносно. На всеки 10 000 случая един получава изключително тежко възпаление на мозъка, а 1 на 3000 получава дихателна недостатъчност. При възрастните кожата посивява, а бебетата дишат с повече от 30 дихателни движения на минута. Това се случва в рамките на часове и хората веднага трябва да бъдат закарани в болница и поставени на командно дишане.

Ако се получи хеморагична пневмония /кръвоизливи в белия дроб/, тя обикновено е смъртоносна, посочи проф. Кантарджиев.

Близо 1 милиард хора по света се разболяват от грип, като всяка година 650 000 умират от дихателни усложнения. Според проучване от 2017 г., смъртните случаи в Европа са 82 00, каза д-р Скендер Сила от регионалния офис на Световната здравна организация у нас.   

От СЗО препоръчват ваксината като най-добрата профилактика и уверяват, че тя е безопасна и ефикасна. Тя се прилага от 50 г. , като внимателно се анализират всякакви странични ефекти от нея.

Други начини за предпазване са редовното миене на ръцете, избягването на болни хора, използването на еднократни кърпички при кихане и кашляне. От СЗО са категорични, че болните трябва да си останат веднага вкъщи, за да не пренасят заразата.