Министерството на здравеопазването е готово с проекта на Постановление на Министерски съвет за приемане на изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. Документът е публикуван за обществено обсъждане на електронната страница на МЗ и на Портала за обществени консултации към Министерския съвет. Всички заинтересовани страни имат възможност да представят своите аргументирани предложения и становища в 30-дневен срок от публикуването.

"С последните изменения и допълнения на Наредбата за медицинската експертиза, беше регламентирано, че при определяне на оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане се взема предвид само това заболяване/увреждане, на което съответства отправна точка с най-висок процент и в оценката (процента) не се включват останалите заболявания на лицето. Единствено за лицата с 80 % или над 80 % (и ако той не е 100%) на най-тежкото увреждане и които имат едно или повече съпътстващи заболявания, за всяко от които е посочена отправна точка от над 50%, общата оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане се определя като за основа се взема най-високият процент (80 или над 80) и към него се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите увреждания", казва в свой доклад министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Действието на тези разпоредби в продължение на половин година показва резултат, който доказва, че част от лицата, които са с повече от едно заболяване/увреждане (и не попадат в горната хипотеза с 80 % или над 80 %), но имат заболявания, за които е посочена отправна точка 50 и повече от 50%, и във формиране на крайната оценка не намират отражение останалите заболявания, довели до степенно повишаване на увреждането на лицето и по този начин, наличната степен на увреждане на определени категории освидетелствани лица (с едно или с повече от едно увреждане) не намира израз в обективна оценка чрез крайния процент, който се постановява с експертното решение", допълва още той.

Създава се нова точка:

"В експертното решение се вписва определения по реда на т. III и IV процент на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане и съответния МКБ код на заболяването, а в мотивите на експретното решение се посочват всички съпътстващи увреждания със съответния МКБ код на заболяването и процент по съответната отправна точка съгласно приложение № 1.“.

Резултатите от анализа, изготвен от Национално представените организации на и за хората с увреждания показват още, че при 7,9% от преосвидетелстваните лица по повод обжалване пред НЕЛК се наблюдава постановяване на по-нисък процент в резултат на нормативната промяна на Наредбата за медицинската експертиза.

Според анализа, при 14,5% лица, оставащи в диапазона 50 – 100%, се понижава групата инвалидност съгласно Кодекса за социално осигуряване, последствието от което е намалена степен на социална подкрепа. В него се твърди, че още 4,7% от лицата отпадат от системата на социална подкрепа поради намаляване на досегашния им процент под 50. Всичко това налага да се промени алгоритъмът на формиране на оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата