С наближаването на края на зимата, всички тръпнем в очакване за пролетта. Но сезонът носи със себе си и небезизвестната пролетна умора, с която се сблъскваме всяка година. 

По този начин психиката ни се настройва към повече светлина и това не бива да ни притеснява, заяви д-р Веселин Герев пред "Монитор".

По неговите думи това не е болест, а физиологично състояние. Пролетната умора е нова настройка както на биологичния часовник, така и на цялата ни психика, каза още психиатърът.

Сблъскваме се с това състояние през втората седмица на март. В случая температурите не са от значение, важно е да има 4-5 последователни слънчеви дни.

"Всички хора минават през това, но при тези, които са имали повече депресивни състояния, пролетната умора протича по-тежко", обясни д-р Герев.

"Моите наблюдения сочат, че обикновено това състояние продължава около 3-4, максимум до 5 дни при здрави хора. Тогава човек се чувства по-отпаднал и нещата, които върши в ежедневието си, му костват повее усилие", добави той.

Според него пролетната умора изисква време и няма да се повлияе от храна или спорт. Ако не преминем през това, значи не сме се настроили към новия ритъм, категоричен беше психиатърът. Ако все пак този процес отнеме повече време, е възможно да се наблюдава хронична умора.