осопадът през пролетта е изключително разпространен. Причините са най-различни: липса на достатъчно хранителни вещества в зимното меню, термо-изтощаване заради засилената употреба на сешоара през студените месеци, сезонната смяна на косата, част от природния процес на обновяване

Ако можем да сравни косата с трева, когато почвата (т.е скалпът) не са подхранени и здрави, и растенията отгоре (т.е нашата коса) няма да е в най-добрия си вид.

Затова, когато сезоните се сменят, имаме особено остра нужда от адекватен ритуал за коса, с който да подхраним скалпа и така да дадем възможност на косата да расте здрава и еластична.

Основните съставки на нашия коктейл би трябвало да включват доказано-ефективни съставки и грижата на добър стопанин.

Ето какво имаме предвид:

Доказаните съставки против косопад, които засилват корена на косъмчетата, са хининът и кофеинът.

Хининът се добива от кората на хининовото дърво. Истинската сила на хинина обаче се разкрива, когато стане дума за косата.

Той активира микроциркулацията на кръвта в скалпа, което донася жизненоважните за растежа на косата хранителни вещества.

В допълнение, той регулира обмяната на веществата в кожата на главата и възстановява косата, като я прави жива и блестяща. Това се случва, тъй като хининът има способността да достига до фоликула на косъма и така стимулира неговата жизненост.

Хининът заздравява косата отвътре, придава й естествен блясък и улеснява разресването.

Другата жизненоважна съставка за коса е кератинът. Всъщност той е градивната „тухличка“, от която са направени космите.

Когато е увреден, косъмът е чуплив, без блясък и лесно пада.

За щастие, кератинът може да се добавя в косъма от вън, както нанасяме хидратиращ крем на лицето.

Продуктите, които съдържат кератин, възстановяват структурата на косъма и го връщат към живот.

Третата „ударна“ съставка за съживяване на косата през пролетта е любимият ни кофеин. Не, не става дума да пиете по още едно капучино на ден, а да избирате продукти, в които има вложен кофеинов екстракт.

Той има стимулиращ ефект върху космените фоликули и кожат на скалпа, което подпомага растежа на нова, здрава коса.

Когато говорим за подхранване и заздравяване на косата, трябва да имаме предвид и още две важни неща – масажите и времето.

Всеки продукт, предназначен за стимулиране на растежа на косата, действа много по-добре, ако е нанесен с масажни движения.

Посвещавайте поне 10 минути на масаж на главата всеки ден. Това ще поддържа активно кръвообращението на косата, а и ще освежи самите вас.

Колкото до времето, то също е важен фактор в справяне с проблемите с косата. Заради естествения цикъл на растеж на косата трябва да се запасите с търпение. Истинските резултати от всеки ритуал за стимулиране на растежа на косата ще се видят след 2 до 3 месеца.