Прокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около купуването на бързи антигенни тестове за COVID-19 за ученици, когато здравен министър беше Стойчо Кацаров. Той оглавяваше здравното министерство през 2021 г. в двете служебни правителства с премиер Стефан Янев. Той се свърза с редакцията ни и изпрати становището на Прокуратурата за прекратяване на образуваното досъдебно производство.

Припомняме, че през януари 2022 г. КПКОНПИ установи нарушения в процедурите по поръчка на щадящи тестове за деца, направена от Министерството на здравеопазването. Според оценка на Антикорупционната комисия определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени. В резултат на това са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването.

 „Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици“, пише в мотивите на постановлението за прекратяване на образуваното досъдебно производство.

Според Кацаров оклеветяването му не е по погрешка, а е добре пресметната акция за дискредитирането му, инициирана от засегнати от действията му политици, за това, че като министър е разкрил мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници.

„Показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици на която беше извънредната смъртност от COVID-19", пише още той.