Тази година има 500 регистрирани случая със салмонелна инфекция, няма рязко завишаване. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести в ефира на Нова телевизия.

Според него причината за по-малкия брой заболели е както заради термичната обработка на месото, така и заради консервантите в храните, рязко са свили случаите на салмонелозата. Коментарът му бе по повод информацията, че на българския пазар има поне 100 кг пилешко със салмонела. 

Салмонелозата е токсикоинфекция или хранително отравяне. Салмонелата става опасна, когато се множи, а се множи когато храната се съхранява не в хладилник, а на топло, добави експертът. 

Бебе или малко дете могат да умрат от салмонела, опасна е и за бременни жени.

Той обясни, че пилешкото дори и да има малко количество, ако е добре сготвено, няма опасност за консумиращия.

"Фирмите ако направят термичнообработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла", добави Катранджиев, обясни, че пушеното месо крие риск.

"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Трябва да не допускаме до храната на българина такива неща", каза той. 

Все пак Кантарджиев обясни, че притеснително е, че в Германия е имало две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури. За това експертът предупреди, че при консумация на продукти като език, мозък и т.н. трябва много добра термична обработка.