През 2022 г. коронавирусът отслабна в своята смъртоносност и тежкото прекарване. Мерките срещу него доведоха до нещо интересно - нямахме сезонни инфекции. Затова през пролетта когато махнахме маските, започнаха инфекции по детските заведения поради падналия имунитет. Това каза за "Твоят ден" епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

"Вируси като COVID са предвидими, но трябва да се вслушаме в медиците, които говорят по кабинетите си. Мерките у нас въобще не бяха крайни в сравнение с други страни, бяха балансирани. Обществото ни има нагласа да се въздържа от ваксини, 2% са ваксинирани за грип. От 5 до 10 години трябва да очакваме появата на друг, разпространяващ се масово микроорганизъм, най-вероятно вирус от животинския свят", коментира той.

По думите му три неща не бива да се забравят - ще тръгнат други вируси, бактериалните инфекции са били игнорирани и е възможно от животинския свят да се появи нов вирус или настоящите да станат резистентни на антибиотиците. "Повечето деца прекарват скарлатина като малки. Три пъти са завишени случаите от пролетта когато махнахме маските. Микробът, който причинява ангините, стои и зад скарлатината. Висока температура и обрив по кожата са сред симптомите. Най-скъпите антибиотици не са най-хубавите", обясни медикът.

Според него най-ефективни са пеницилинов или цефалоспоринов антибиотик. "Стрептококите са много чувствителни към тях. Даването им веднага е много важно. Модата във Великобритания да се намали употребата на антибиотици увеличи детската смъртност", посочи проф. Кантарджиев.