Лятото е сезона, в който сме по-малко податливи на вируси заради по-голямото количество витамин D, което произвеждаме.

„Произвеждаме повече витамин D, за който се знае, че е един мощен имунoстимулатор.  Освен това за доброто настроение допринася и повечето движение, което не можеше да правим няколко месеца“, каза проф. Донка Байкова.

Според нея в момента коронавирусът има модификации на самата вирусна клетка, което означава, че той се променя и адаптира към средата. Професорът подчерта и важността на храненето в борбата с различните вируси.

„Ние можем да моделираме своя метаболизъм към това, което желаем. Важно е как се храним“, каза тя пред БТВ.

Според нея не трябва да се редуцира рязко храненето, тъй като това може да доведе до сриване на имунитета.

„Трябва да има баланс – не е препоръчано нито да преяждаме, което също може да ни разруши имунната система, нито липсата на

„Три дни може да детоксираме и след това бавно да включим млечни продукти, риба и яйца“, каза още Байкова.