Екатерина Бурляева, лекар и диетолог, доктор по медицина, обясни, че в някои растителни храни съдържанието на калций е много по-високо, отколкото в продукти от животински произход (например в богатите на калций мляко или извара). И така, в сто грама извара се съдържа около 120 мг калций. Но в същото количество сусамови семена има повече от 1400 мг калций. Това е приблизително 147% от дневната норма.

Усвояването на калция от сусамовите семена обаче се абсорбира слабо, предупреди лекарят. Факт е, че в сусама има фитинова киселина, която възпрепятства асимилацията на елемент. В същото време растителният продукт няма витамин D, който допринася за усвояването на калция. Затова за предотвратяване на недостиг на калций и проблеми с костите (включително развитието на остеопороза) се препоръчва включването на млечни продукти в диетата, съобщава aif.ru.

- Препоръчва се да се ядат две порции млечни или кисело-млечни продукти на ден. 200-300 грама мляко, кисело-млечна напитка или кисело мляко и 15 грама сирене, отбеляза лекарят.