Пробив на учени в борбата срещу рака на гърдата, след като лечението  ще отнема само пет минути. Това не само ще намали времето за реакция на болничния персонал, но и ще намали риска от инфекция с COVID за пациентите, твърдят учени.

Лечението, наречено Фесго, се разпространявя предимно в Англия и ще се предлага на пациенти с рак на гърдата, подложени на химиотерапия. Той ще бъде достъпен за хора с HER2-позитивен рак на гърдата, който представлява 15% от всички такива видове рак.

Делит Морган, главен изпълнителен директор на благотворителната организация "Рак на гърдата сега", определи одобрението на Фесго като "фантастична новина".

„Намалявайки времето, което пациентите трябва да прекарват в болница, този по-ефективен метод на лечение също така обещава да освободи ценно време за здравните специалисти, когато те са под безпрецедентно напрежение поради COVID-19“, добави баронеса Морган.

Phesgo представлява комбинация от фиксирани дози от лекарствата пертузумаб с трастузумаб - и двете по-рано биха били дадени като отделни интравенозни инжекции. Използва се за лечение на всички стадии на HER2-позитивен рак на гърдата в комбинация с химиотерапия, предаде Skynews.