Черният дроб е жизненоважен орган, който неутрализира токсините в тялото. Той е изключително важен за цялостното здраве на организма. Ето защо е много важно да се знаят признаците, които показват, че черният дроб е претоварен с токсини

Лош дъх

В повечето случаи лошият дъх се появява поради проблеми в устата, синусите или ушите. Неизправността на черния дроб обаче може да доведе до натрупване на токсини в тялото и тяхното елиминиране през белите дробове при всяко издишване.

Сърбяща кожа

Постоянният сърбеж на кожата може да бъде един от симптомите на чернодробна токсичност. Една от функциите на черния дроб е да премахва жлъчните соли през жлъчния мехур

Тъмни кръгове под очите

За повечето хора тъмните кръгове под очите са свързани с липса на сън. Това обаче може да е симптом на чернодробна токсичност. Чернодробните проблеми водят до задържане на течности и натрупване на токсини. Тези процеси могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове под очите, което прави тъмните кръгове още по-видими.

Силно изпотяване

Прекомерното изпотяване може да причини горещи вълни по време на менопаузата и други хормонални нарушения. Обилното изпотяване обаче може да се дължи на претоварване на черния дроб и усилията на организма да изхвърли токсините чрез потта.

Умора

Умората е най-честият признак на чернодробна дисфункция. Умората обаче може да бъде причинена от различни други причини и човек не отдава значение на това, докато не се появят други симптоми.

Лошо съсирване на кръвта

Когато черният дроб е пълен с токсини, това може да доведе до лошо съсирване на кръвта. Дори незначителна подутина може да причини натъртване. Някои хора могат да получат чести кръвотечения от носа.

Тъмната урина

Обикновено тъмната урина е свързана с дехидратация. Ако обаче урината остава тъмна дори след пиене на големи количества вода, това може да означава лоша чернодробна функция.

Запек

Запекът често е причина за заседнал начин на живот и твърде малко фибри. Можете да се отървете от него, като увеличите консумацията на плодове и зеленчуци, както и започнете да спортувате. Ако не сте се отървали от запек, като промените начина си на живот и диета, определено трябва да се консултирате с лекар, тъй като причината може да са сериозни чернодробни или чревни заболявания.