Прекомерната консумация на бял хляб и тестени изделия може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Наличието на твърде много рафинирани въглехидрати като бял хляб и бели тестени изделия във вашата диета може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Това обявиха скорошни изследвания от Изследователския институт „Сейнт Джон“ в Индия.

Тамошни специалисти и повече от дузина други международни университети провели проучване, включващо данни на 137 130 възрастни в 21 различни страни, както и техните здравни резултати след проследяване близо 10 години по-късно.

Резултатите предполагат, че преработените въглехидрати като бял хляб, зърнени закуски, тестени изделия, паста, бисквити и сладкиши са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания и ранна смърт, независимо какво друго консумира човек.

Констатациите от проучването, публикувано в The BMJ, показват, че участниците, които ядат седем до 10 филийки бял хляб на ден, са с 33% по-склонни да получат инфаркт или инсулт и 27% по-вероятно да умрат в сравнение с тези, които са яли по-малко от една порция на ден.

Не всички въглехидрати обаче са имали този ефект, тъй като проучването е установило, че участниците, които са яли много пълнозърнести храни и бял ориз, нямат по-висок риск от заболяване.

"Не бяхме изненадани да видим, че по-високата консумация на рафинирани зърна оказва неблагоприятно въздействие върху здравето", каза Махшид Дехан, съавтор на изследването и изследовател в Института за изследване на здравето на населението в Университета Макмастър в Канада.

Това е така, защото процесът на рафиниране отнема богатите на хранителни вещества части на зърното, а останалият продукт може да повиши кръвната захар по-бързо от пълнозърнестите храни. Това води до по-високи концентрации на инсулин, което в крайна сметка довежда до здравословни проблеми като метаболитна дисфункция и повече коремни мазнини, които са и двата рискови фактора за сърдечни заболявания.