На всички ни се е случвало да изгубим самоконтрол пред трапеза, пълна с вкусни ястия  и да понесем последиците от издуване на стомаха и преяждане.  В такъв случай следните съвети ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

Чай

Джинджифилов чай

Доказано е, че джинджифилът е ефективно естествено средство против повръщане и стандартна стомашна болка. За бързи резултати просто вземете парче джинджифил и го сдъвчете. Ако не можете да понесе силния вкус на джинджифила, не е нужно да го консумирате суров, направете си джинджифил чай.

Ментов чай

Насладете се на чай с мента. Чаят от мента е спасител за болките в стомаха, подуването на корема и спазмите.

Чай от лайка

Ако не обичате ментовия чай, можете да го замените с чай от лайка. Успокояващият ефект на лайката ще облекчи вашия стомах.

Разходка

Не лягайте веднага след богато меню. Отидете на приятна разходка. Движението ще помогне на тялото да обработи консумираната храна по-лесно и бързо.

Йога за по-добро храносмилане

Много е важно след обилно хранене да окажете съпротива на изкушението да легнете. Направете йога пози, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре и да ускорите храносмилането си.

И още ден два след това:

Вода с лимон

Започнете деня с лимонова вода. В чаша хладка вода добавете сока на един лимон. Тази смес подобрява храносмилането и може да ви помогне, ако сте подути.

Не пропускайте закуската

Сутринта след преяждане вероятно си мислите, че е по-добре да прескочите закуската. Но се препоръчва задължително да хапнете нещо леко като банан, кисело мляко, печено хлебче с тънък слой фъстъчено масло или мед, ябълка и др. Не се наказвайте с гладуване, защото ако пропуснете закуската, голяма е вероятността отново да прекалите с храната по-късно през деня.

Пийте вода

Пийте най-малко 8-10 чаши вода, за да помогнете на тялото да се справи с излишния прием на храна.

Избягвайте солта

Солта стимулира организма да задържа повече вода и ще се почувствате още по-надути.