Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, това е уринарна инфекция.

80-90% от жените се засягат. Главно между 18 и 40 г. След белодробни инфекции се появява цистит. Предпоставките са следните: уретрата е много къса и широка, лесно се заразява с бактерии, влагалището е много близо, аналното отвърстие също.

Естествена защита представлява влагалищната флора, млечнокиселите бактерии, епителните клетки на пикочния мехур, секрецията на имуноглобулина .

При мъжете циститите се срещат след 55 годишна възраст. Свързани са с хипертрофия на простатната жлеза и поставен катетър.

Лошата хигиена, диабетът и малкото пиене на вода могат да са причинители.

Симптоми – позиви за уриниране без да има урина, разтрисане, остро неразположение, парене.

Пиелонефрит се нарича усложнението, когато инфекцията стигне до бъбреците. Безразборното използване на антибиотици не е препоръчително. Бързото търсене на медицинска помощ е най-правилното решение, пише Нова тв.

Сред дразнителите по време на криза с цистит са кафето, черен чай, алкохол, лютата храна, богата на подправки, екзотичните кухни. Мокрият бански и изкуствените материи – дантеленото бельо, прашките и тесните панталони могат да причинят инфекция.  Продължителният полов контакт са условие за поява на цистит.