Известно е, че едно авокадо е повече от полезна закуска, но в интерес на истината повечето хора го консумират напълно погрешно. Докато феновете на полезния плод често го ядат с лъжица, експерти казват, че така те се лишават от най-полезната му част.

Вместо да го дълбаят с прибори за хранене, най-добрият начин да се запази здравата тъмнозелена част от плътта под кожата, е внимателно да обелим авокадото, като по този начин ще успеем да запазим по-голяма част от нея. Популярната научна организация Американско диетоложко общество публикува наскоро свое проучване, озаглавено Как да извлечем максимални ползи за здравето си, докато ядем авокадо.

В изследването се обяснява, че в плътта на плода най-близо до кората има високо съдържание на фибри, калий, мастни киселини, антиоксиданти и витамини В12 и Е. Тази част от авокадото обаче най-често се изхвърля, ако плодът се консумира с помощта на вилица. Точно и затова диетолозите препоръчват да използваме нож, с който внимателно да изрежем полезната част от месото на плода.

Най-лесният начин за това е да разполовите плода на две. След това нарежете двете половини на четири парчета, а след това просто отлепете кората. Ако авокадото е прекалено узряло, ще ви е по-трудно да отделите кората.

Авокадото неслучайно се нарича плод-чудо заради множеството си ползи за човешкия организъм. То подпомага сърдечно-съдовата система, обмяната на веществата, регулацията на кръвната захар.

Плодът е източник на голямо количество каротеноиди, които се ползват за борба с рака и се използват като средство против стареене. Те са мощен антиоксидант, защитават клетките на тялото от щетите, причинени от свободните радикали.

Костилката на авокадото също има полезни приложения. Благодарение на нея може да се контролира холестеролът, има противотуморно действие, укрепва имунната система, помага да отслабнем и лекува стомашни проблеми.