Съвременното ежедневие ни лишава от един жизненоважен витамин – витамин D, който още наричаме “слънчевия витамин”. В ситуация на социална изолация и по-малко излизане навън, то още повече се лишаваме от него.

Кои храни могат да ни послужат за набавяне на витамин D, докато трае изолацията:
Естествен източник на този витамин са рибите – сьомга, тон, скумрия, сардела, херинга, сардини, а също така хайвер, телешки дроб, мляко, сирене, жълтък, гъби. Да разгледаме някои от тях по-подробно.

- Гъбите и по-специално изсушените шийтаки са експерт в поглъщането на полезна слънчева светлина. Те съдържат и витамини от В-групата. Потърсете гъби, които са изсушени на слънце, а не по изкуствени методи. 

- 100 грама скумрия, която е богата на Омега-3 мастни киселини, ще ви осигури 90% от препоръчителната дневна доза витамин D. 
- Сьомгата и херингата също ви осигурява този витамин, тъй като се хранят със зоопланктони и по този начин се снабдяват с него. Най-добре заложете на дивата сьомга. 

- Консервираните сардини са една от най-богатите храни на витамин D. Една малка консерва ви осигурява 70% от дневната ви доза, като освен това ви зарежда с омега-3 мастни киселини, витамин В12, протеини и селен. 

- Морската котка също се храни с планктони и по този начин ни осигурява добри количества витамин D. 
- Що се отнася до риба тон, 100 гр. от нея ни дава 50% от препоръчителната дневна доза. Прясната риба тон е най-хранителна. 
-Поради високото си съдържание на витамин D, рибеното масло спомага дейността на мозъчната и нервната система и предпазва от остеопороза. Една супена лъжица дневно е повече от достатъчна. 

- Яйцата също са малък източник на витамин D, като едно яйце дневно ви осигурява 10% от препоръчителните дневни дози. 

- Известни количества от този витамин се съдържат и в свинското, сладоледа, козето мляко, мидите, картофеното пюре, соевото мляко.

Препоръчителни дози витамин D:

Препоръчителна доза за деца: 200-600 IU на ден.

Препоръчителна доза за възрастни: 200-1000 IU на ден.

Препоръчителна доза за спортуващи: 1000-5000 IU на ден.

Препоръчителна доза при тежка форма на остеопороза: 5000-10000 IU на ден.

Учените съветват когато се излагате на слънце да не го правете за повече от 10 минути, а през останалото време не забравяйте да използвате слънцезащитни кремове, за да запазите кожата си здрава и красива за по-дълго.