Диференциране на медицинските услуги във физиотерапията искат от Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация. Специалистите са внесли предложение в Националната здравноосигурителна каса пътеките да са разделени според етапа на заболяването на такива, при които се лекуват по-тежкоболни пациенти в острия и подострия стадий след прекаран инсулти, неврохирургични и ортопедични интервенции, и пътеки, осигуряващи поддържаща и по-продължителна рехабилитация при хронични заболявания. Това стана ясно по време на провелите се в Пловдив Общи събрания на Европейското дружество по ФРМ и на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински специалисти.

Проф. д-р  Елена Илиева, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „ Св. Георги” посочи, че като цяло продължителността на рехабилитационната грижа у нас е крайно недостатаъчна. Тя даде пример, че в повечето европейски държави пациентите с инсулт имат осигурена болнична рехабилитация в рамките на 30-40 дни до три месеца, а при гръбначно-мозъчните травми – от 6 до 9 месеца. Докато у нас клиничната пътека за рехабилитация на тези заболявания е в рамките на 7 дни два пъти годишно.

Колкото и добри специалисти да практикуват у нас, колкото и високо да са квалифицирани, с каквато и качествена апаратура да разполагат лечебните заведения, във времето, определено им от НЗОК за работа с болните, те не биха могли да постигнат значими резултати. Лечебната база и легловият капацитет за физикална и рехабилитационна терапия в нашата страна са много добри, но ползването им е ограничено в значителна степен, добавиха още специалистите.

„От три години предлагаме на НЗОК да се отдиференцират клиничните пътеки, съответно да има различни изисквания и финансиране. Защото за да се поддържа оптимално качеството на живот на един човек със заболяване на Бехтерев например, той се нуждае от ежегодна рехабилитация. По същия начин е при множествената склероза. А два пъти по 7 дни е крайно недостатъчно”, обясни и д-р Татяна Ангелова, председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация.

И посочи, че предложението им ще бъде обсъдено на 18 септември, когато ще се проведат преговорите с Касата и Българския лекарски съюз.